Intervju med Peter Flinth

Vad är ditt starkaste minne från Arn-inspelningarna?
– Mitt starkaste minne från Arn-inspelningen måste vara när vi gjorde de två stora slag-scenerna. Ett i Marocko och ett i Västra Götaland. Då hade vi så många statister och hästar att det var som att vara tillbaka i den verkliga medeltiden.

– Dessutom hade vi nog det största tekniska set-up med kameror och filmteam någonsin i Skandinavien. Det var kul som regissör – som en hantverkare som får jobba med alla tänkbara verktyg. Som en pojke i en leksaksbutik!

Scenograf Anna Asp och producent Walle Bergendahl framför Skara domkyrka. Peter Flith bakom kameran. Assistent My Lindberg skymtar till vänster.

Scenograf Anna Asp och producent Walle Bergendahl framför Skara domkyrka. Peter Flith bakom kameran. Assistent My Lindberg skymtar till vänster.

Hur upplevde du miljöerna i Västra Götaland?
– Miljöerna i Västra Götaland var mycket vackra och inspirerande att jobba i. Tyvärr hade vi ingen snö på vintern och väldigt lite sol på sommaren.
– Men det är visst ett globalt problem, eller hur. I alla fall var det trevligt att jobba med lokal hjälp, som var mycket dedikerat till Arn-projektet.
– Bara synd att man inte kunde koordinera lokalpolitisk att hitta en inspelningsplats för t.ex. Arnäs, där vi kunnat bygga våra kulisser i miljön och lämna dom efteråt till glädje för turister etc.

Hur var det att arbeta i Sverige och med västgötar?
– Som i alla lokalsamhällen kände västgötarna stor lokalpatriotism kring ”sin” historia.
Och vi upplevde stort tålamod hos alla statister och lokal hjälp under inspelningen. Det var också en utmaning för mig som ”danskjävel” att komma dit och regissera en svensk historia. Men jag blev mycket varmt mottagen. Kanske netopp därför att jag var från hnsidan och inte någon ”smart stockholmare” .

Vad säger dina landsmän om filmen?
– I Danmark tog publiken  väldigt bra emot den första Arn-filmen.  Den har faktisk haft biorekord för en svensk film (vi tycker ju oftast att svenska långfilmer är lite tråkiga och ”seriösa”.  Så det är mest svenska komedier som säljer i Danmark).

Vad är du själv mest nöjd med i filmen? Alt något du skulle vilja göra om?
För mig är det som funkar bäst i ”ARN – Tempelriddaren” förhållandet mellan Arn och Cecilia. Deras förälskelse, separation och längtande.
Sen tycker jag gott om alla slagscenerna.
Om jag skulle göra någonting om, så var det (film nr. 2) att ha flyttat all inspelning av ”vinter-slaget” mot dansken, bort från frostfria Götaland upp nord någonstans i Sverige var man kunnat få snö!

Peter Flith planerar för det blivande Forsvik.

Filmsnutt – Peter Flinth planerar för det blivande Forsvik

Flinth_planerar